Trăim o perioadă interesantă a omenirii. Ne transferăm din ce în ce mai mult lumea în spațiul virtual, în special în rețelele de socializare. Profilul personal de pe facebook ne devine un alter ego, uneori mai curajos și mai diferit decât versiunea originală, iar asta nu este decât o consecință normală a dorinței de a fi mereu mai buni, mai diferiți, mai autentici. Problema apare atunci când internetul, inventat pentru a transmite informații acum mai bine de 50 de ani, începe să mintă și să prostească.

Primul domeniu care se ocupă cu prostirea populației este jurnalismul. Mutate în mediul online, redacțiile televiziunilor sau a defunctei prese tipărite încep să accentueze insistent fenomenul de știri false și încurajează devoltarea click bait-ului. În scurta mea perioadă de practică într-o redacție consacrată de știri, care are o pagină de facebook cu o audiență mare, mi s-a spus clar de la început că titlurile trebuie să atragă. Chiar dacă mint.

Exagerări care conțin cuvinte scrise cu litere mari, titluri care se termină brusc, lăsând publicul curios și poate chiar speriat, au împânzit internetul, iar asta nu ajută deloc funcția de a educa pe care o învăț la facultate. Educăm publicul prin titluri confuze și noutăți incendiare despre vedete?

Am analizat puțin piața minciunii care se derulează pe rețelele noastre de socializare și am făcut o mică tipologie a țepelor online. Așadar, fără alte introduceri pompoase, pentru că trebuie să încerc să scriu mai puțin prețios, urmează o enumerare sinceră a modurilor în care ești prostit pe net.

  1. Celebrul și odiosul CLICK BAIT.

Uneori inocente și definite ca un mod de a câștiga un bănuț într-un loc de muncă prost plătit, titlurile de tip click bait cerșesc atenție. Internautul curios se trezește că citește un text irelevant, care nu are nicio legătură cu titlul exuberant care l-a determinat să acceseze site-ul.

Trist este atunci când titlurile ajung să fie atât de exagerate încât induc panică. Am văzut cel puțin două titluri de tip click bait care anunțau că începe războiul…in Coreea de Nord și că înaintează trupele la graniță…în Coreea de Nord.

P.S. Brad Pitt s-a mutat cu mama lui, Jane.

  1. Concursurile extraordinare unde un norocos cu stea în frunte poate câștiga telefoane de ultimă generație sau cine știe ce alt premiu scump.

 

Ai mei mi-au spus mereu că nimic nu e gratis pe lumea asta, așa că nu înțeleg de ce unii oameni chiar cred că un ,,partikip’’ (să fie cu k) o să le aducă în brațe un noroc dumnezeiesc. Nimeni nu este interesat de câștigul tău. Afacerile nu funcționează în acest fel.

  1. Secretele și miraculoasele remedii pentru orice problema estetică pe care o poți avea. Dacă nu ai, o inventează ei, nu-i problemă.

 

De la cum să îți vindeci singur problemele cauzate de o bătaie în plus a inimii, pe care o simți doar dacă citești simptomele de pe net, și până la rețete miraculoase de slăbit, minciunile se țin de mână și te îndeamnă să navighezi din pagină în pagină.

  1. Cerșetorii de AMIN.

Nu am putut să nu scriu și despre acest fenomen extraordinar. Popor religios și plin de evlavie, nu putem să îl trădăm pe Dumnezeu și să nu scriem AMIN atunci când ni se cere.

Vedem o poză cu o persoană cheală postată de un oarecare utilizator, care povestește cât de dureros este cancerul și cum ar trebui să scrii amin dacă îți pare rău pentru cei bolnavi, iar emoțiile noastre iau atitudine. Ca niște adevărați cre(ș)tini, tastăm acolo cuvântul binecuvântat, în ciuda faptului că nu avem idee dacă este adevărat sau nu ce tocmai am citit.

*SPOILER ALERT*  

Nu, nu este adevărat! Tocmai ai fost prostit!

Lucrurile ne cam scapă de sub control, dar nimeni nu face nimic. Nu tot ce zboară se mănâncă, așa că aveți grijă la minciuni!

1 COMMENT

  1. Sa îți vindeci chelia în 7 zile, asta tratament minune.
    Un articol care reflecta realitatea de pe Facebook.

Comments are closed.