Ciau! 🙂

Zilele trecute am dat peste o scrisoare online trimisă de un tânăr medic supărat, în care susținea din toți rărunchii sfințenia plicului și arunca cu injurii la adresa așa-zișilor jegi ai societății, care nu plătesc, din recunoștință, cei 50-100 de lei doctorilor. Vreau să menționez de la început, pentru toți cei care s-ar putea, dintr-un motiv sau altul, simți jigniți de ceea ce voi spune mai departe, că nu sunt anti-medici, ca să folosesc termenul folosit de medicul supărat. Plec capul în fața medicilor care salvează în fiecare zi vieți, în fața medicului care m-a salvat și pe mine în clasa a X-a, în fața studenților care învață o grămadă de cărți pentru a vindeca oamenii. Multe mulțumiri!

✿ ✿ ✿

Trăim într-o societate incorectă, nu am ce comenta aici. Tânărul medic are dreptate. Lumea nu e corectă, nimeni nu mai este răsplătit dacă termină o facultate în măsura în care ar trebui să fie. Asta, însă, nu ne dreptul să ne facem singuri diferență de clasă. Credeam că am trecut de etapa Evul Mediu. Sau nu? Medicul insită asupra faptului că el, dincolo de halatul de 100 de lei, de stetoscopul de 200 de lei,  este un tânăr care trebuie să plătească chirie, un tată care trebuie să își trimită copilul la școală și în general un cetățean cu nevoi. Oare să îi spun că și eu, jegul societații, cum consideră domnul doctor, poate sunt o tânără care abia își permite chiria, o mama care își trimite copilul cu un singur sendviș în ghiozdan și în general un cetățean defavorizat? Are asta, oare, valoare pentru el?

Spune că plicul cu bănuți este mânjit cu umilința doctorului, care îl primește. Ar trebui să adauge, după părerea mea, ,,care îl și cere.’’ Continuă prin a spune că medicul nu o să te fugărească pe hol dacă nu îi dai banuți. Da, nu te fugărește, dar nici nu se uită la problema pe care o ai. Am pățit-o! Operația mea de apendicită, considerată a fi o operație ușoară, deloc periculoasă, dacă nu ajungi cu peritonită direct, normal, a costat 300 de lei. Nu pentru că a decis taică-mio că vrea să pună acei 50-100 de lei susținuți de domnul doctor, care nu acoperă deloc cât ar trebui să conțină plicul, ci pentru că atât s-a cerut. Și nu, nu a fost recunoștință, ci nevoie. Că voia să-și vadă copilul sănătos. Să mai zic de cei 100 de lei dați la anestezist?

Nu m-ar fi deranjat scrisoarea domnului medic, dacă nu ar pretins că a făcut 54534 ani de facultate, dar în același timp aruncă cu injurii la fiecare început de propoziție. De la jegi ai societății, ingrați, cercopiteci și până la proști, limbajul domnului doctor lasă de dorit. Așa sunt, oare, învățați medicii să vorbească de către marile nume din medicină, care le predau la facultate? Vă rog să aveți grijă la limbaj. De ce sunt numiți oamenii opăriți, sămânțari și câte și mai câte? Un medic, care nu face o operație de apendicită dacă nu primește 300 de lei, în contextual în care există o taxă la casa de asigurări, ce este? Un Dumnezeu? Să fim oameni, vă rog eu.

Încă ceva. Spunea că ,,sămânțarii’’ nu știu cât de scump este să fii medic. Din câte știu eu, taxa este de 9000 de lei pe an, dacă faci facultatea la taxă. 9000 x 6 = 54000 de lei. Dacă ești la buget, nu oare statul, care este atât de acuzat, plătește această sumă? Nu oare banii sunt din taxele părinților, bunicilor și a tinerilor care muncesc pe salarii mici? E scump să fii doctor, e adevărat. Nu numai aici, peste tot, dar numai aici pretindem să trăim mai bine într-o lume în care toți o duc rău. Să iei de la gura altuia și să bagi în gura ta a devenit un obicei. Să dau un exemplu concret? Verișoara mea s-a simțit foarte rău într-o seară și am dus-o, împreună cu familia ei, la camera de gardă, unde am fost întâmpinați de….ghiciți? nimeni! Se auzeau doar râsetele unor asistente dintr-o camera alăturată. M-am dus până la urmă să le chem, deși credeam că ne-am făcut simțită prezența. S-a uitat la verișoara mea, a întrebat-o vârsta și auzind că e minoră, a răspuns că nu se bagă. Să meargă la pediatrie, i-a spus, și s-a evaporat. O prietena de familie s-a dus cu dureri de stomac la camera de gardă, dar au trimis-o să-și cumpere o pastilă singură, pentru că ei nu aveau. Femeia mai avea puțin și leșina pe stradă. S-a întors la camera de gardă și i s-a spus să plece acasă, că nu are nimic. A doua zi se afla la urgențe la alt spital…

Vreți o schimbare? Da, și eu o vreau. Faceți-o! Nu urlați pe internet la jegi ai societații și la un sistem stricat. Asta e lașitate. Eu vă înțeleg frustrarea, nu e normal ca medicii să fie tratați în felul în care sunt tratați, dar limbajul în care sunt exprimate nemulțumirile nu vor aduce o schimbare în sistem. Este cam josnic! Nu vom schimba nimic așa…

 

Aveți aici scrioarea.